Převoz králíků a hlodavců
6 min. čtení

Převoz králíků a hlodavců

Cestu plánujte s dostatečným předstihem. Pokud cestujete s nějakou přepravní společností, nezapomeňte si zjistit přepravní podmínky a vyřídit všechna potřebná povolení a potvrzení. U králíků nezapomeňte také na očkovací průkaz. Zavazadla balte co nejméně zvířeti na očích. Před cestou mu raději zkontrolujte drápky, aby se předešlo poranění, případně je ostříhejte dle tohoto návodu.

převoz králíka

Králíka a další drobná zvířata převážejte výhradně v přepravce, nikdy ne v kleci, mohla by se o ni cestou zranit. Jak vybrat přepravku pro králíčka se dočtete tady. Je lepší, když se králík před převozem s přepravkou seznámí. Problém je, když má přepravku spojenou s nepříjemnými zážitky, jako je návštěva veteriny. Proto ho v ní berte třeba i na zahradu nebo jinam, kde to má rád. Můžete mu ji nechat v místech, kde se obvykle pohybuje a dát mu do ní pamlsky, zvíře si do ní vleze samo a bude ho brát jako bezpečné místo. Je třeba na jeho vztahu s přepravkou pracovat pár týdnů před cestováním, proto si vše dobře naplánujte.

Zvíře nikdy nepřenášejte v ručníku nebo v náručí, může vám velmi snadno utéct!

Dbejte na to, aby se zvíře před cestou najedlo. Podlaha přepravky nesmí klouzat. Vystelte ji textilní podložkou, ručníkem nebo dekou, případně dětskou savou podložkou, která se v případě znečištění po převozu vyhodí, jen dejte pozor, aby ji zvíře nejedlo. Zvířeti do přepravky nedávejte podestýlku, často se totiž stává, že se jim její kousky při převozu dostanou do očí. Nejčastěji se to stává morčatům. S sebou vezměte lahvičku s vodou a krmení, ideální je mít v přepravce zavěšený látkový seník se senem, zase ale pozor, aby si o seno zvíře neporanilo oči.
Zavření zvířete do přepravky nechte až jako poslední bod před odchodem z bytu. Pokud je to možné, chraňte ho během cesty před hlukem a otřesy. Cestou mu nabízejte vodu a krmení. Přepravku zvíře vnímá jako úkryt. Neotvírejte ji, zvíře neutěšujte, ale udržujte s ním během cesty kontakt přes mříže a v klidu na něj mluvte. Po příjezdu ho ihned nakrmte, v případě králíčků, fretek nebo činčil, je vypusťte v místnosti pokud možno na volno.
Pokud jedete na veterinu a přepravujete zvíře, které doma žije ve skupině s ostatními, je dobré jich na veterinu s sebou vzít víc jako psychickou podporu maroda. Ale to samozřejmě jen v případě, že nemocné zvíře není v izolaci nebo karanténě.

Cestování v létě

Pokud je to možné, zvíře převážejte v ranních nebo večerních hodinách. Jestli jedete autem, vyberte nejrychlejší trasu, na které nebudete stát v kolonách. Pozor na výrazný rozdíl teplot venku a uvnitř dopravního prostředku s klimatizací. Při velkých teplotních rozdílech může zvíře nastydnout. Klimatizaci nebo ventilátor nikdy nenechte na zvíře foukat. Do přepravky vložte pet lahev s vychlazenou nebo zmraženou vodou obalenou ručníkem nebo plenou. Do přepravky také můžete dát chladicí podložku, jejíž chlazení se aktivuje ve chvíli, kdy na ní zvíře leží. Pozor však na protrhnutí drápkem nebo prokousnutí, doporučuji ji obalit plenou nebo utěrkou. Přes část přepravky můžete přehodit navlhčený ručník. Nikdy nepřikrývejte přepravku celou, cílem není zvíře udusit nebo zapařit, ale ochladit.

Cestování v zimě

V zimních měsících je dobré přepravku přikrýt dekou, osuškou nebo ručníkem, aby zvíře při přenášení do auta a z auta nenastydlo, v autě nebo uvnitř domu pokrývku sundejte, aby šel do přepravky vzduch. Do přepravky můžete dát pet lahev s teplou vodou (ne horkou) obalenou plenou nebo utěrkou, topný sáček např. Heat Pack nebo termofor, který se dá sehnat už i s látkovým obalem. Zvíře nesmí mít možnost výhřevné sáčky prokousnout, proto je vždy mějte v nějakém obalu. Pamatujte, že přepravka musí vždy větrat, aby se zvíře nezapařilo.

Aromaterapie pro zvířata

Protože zvířata velmi dobře reagují na bylinky, můžete využít zklidňujícího vlivu některých z nich, jako např. meduňky, třezalky, heřmánku, neroli, levandule nebo majoránky. Pokud používáte éterický olej, vždy ho zřeďte s nějakým jiným, např. kokosovým, aby nebyl tak intenzivní. Případně můžete využít již hotové olejové směsi od BioMiro nebo Dokonalé lásky. Pár kapek nakapejte na podložku v přepravce nebo olejem jemně otřete mřížky nebo strany přepravky. Olej můžete zvířeti nechat inhalovat i z vaší dlaně.

Pokud vás zajímá cestování s papoušky, krátký článek o převozu papoušků najdete tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *