Otlaky
4 min. čtení

Otlaky

Otlaky končetin (pododermatitida) se nejčastěji objevují u králíčků a morčat, ale mohou postihnout i další zvířata jako např. potkany nebo činčily. Častou příčinou bývá tvrdá podestýlka v kleci (dřevěné pelety) nebo v případě králíčků klec bez podložky na jejím dně. U králíčků se otlaky mohou objevit i v případě, že mají v kleci podložku, o kterou si tlapky mohou „popálit“ např. koberec. Další příčinou otlaků mohou být přerostlé drápky, a tím změněný došlap zvířete, případně problémy se zády, s klouby (artróza) nebo různé poranění končetin zvířete. Na vině však také může být obezita nebo bolestivé močení způsobené pískem (sludge) nebo kameny v močovém systému (utolitiáza). Některá králičí plemena, jako např. rex, k otlakům inklinují tím, že mají tlapky méně osrstěné.

Otlaky jsou velmi bolestivé. Nejdříve se projevují ztrátou osrstění inkriminovaných namáhaných míst předních nebo zadních končetin. Následně dochází k tvorbě mozolů, ke krvácení a k zánětům způsobeným bakteriemi. Zánět se může z podkoží přesunout ke šlachám, kostem a kloubům, a tak může dojít až k amputaci končetiny. Už ve chvíli, kdy si všimneme ztráty osrstění tlapek u králíčka nebo zčervenáním tlapek u jiných zvířat, měli začít jednat, protože se to může rychle rozvinou v závažnější problém. Je nutné nejdříve najít příčinu problémů, odstranit ji a zahájit léčbu.

Ptejte se:

  1. Má moje zvíře optimální váhu?
  2. Používám vhodnou podestýlku a často ji vyměňuji? Není na trhu měkčí podestýlka (např. Asan nebo Clean & Cozy)?
  3. Nemá mé zvíře málo pohybu?
  4. Není většinu času na tvrdém povrchu, ať už je to plovoucí podlaha, dno klece nebo plastový či dřevěný domeček, na kterém rádo odpočívá?

Malé nemokvavé a nekrvácející otlaky můžete ošetřovat doma Betadinou nebo hypermanganem a mazat krémem Bepanthen, kalciovou nebo měsíčkovou mastí či enzymatickými přípravky, koloidním stříbrem atd. Vyhněte se Induloně a vazelíně.

Pokud má zvíře na tlapkách už krvácející rány, pak je třeba neprodleně navštívit veterináře. Ten pravděpodobně udělá rentgen, rány vyčistí, nasadí antibiotika, léky proti bolesti a na tlapky dá „botičky“ z mirelonu. Je to pěnový materiál, do něhož se vyříznou otvory v místě otlaku. Celé se to ještě obváže, aby se do rány nedostaly bakterie. Je taky dobré podestýlku v záchodě měnit i několikrát denně nebo dočasně používat záchůdek s roštem. Botičky z mirelonu se vždy dávají na obě přední nebo obě zadní končetiny. Botičky se mění jednou za 3-7 dní podle znečištění. Za cca 14 dnů takovéto péče by se tlapky měly uzdravit.

Kromě výměny podestýlky za měkčí, případně poskytnutí měkké podložky v kleci, je třeba zvířatům zajistit i pohyb mimo klec. Zvíře, které odpočívá, přenáší většinu své váhy na paty, kde pak často otlaky vznikají. Zvíře v pohybu přenáší váhu spíše na špičky, a tím patám odlehčí.

Králíčci nemají na tlapkách polštářky. Chlupy jsou jejich jedinou obranou před otlaky, králíčkům je tedy nikdy nestříháme!

Ještě nekrvácející otlak u plemene rex.

Již krvácející otlak, se kterým je třeba zajít na veterinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *